≡ Menu

Slips eller butterfly? Hvad passer mon bedst?

Der kan hurtigt opstå tøjpanik, når bryllupsinvitationen kommer ind af brevsprækken. Panikken opstår både når invitationen ikke henviser til en bestemt dresscode, og når den gør det. For hvad betyder ”kjole og hvidt” i det hele taget?

Kvinden kan bare trække i sit fineste skrud og et par høje hæle, og så er den ellers hjemme. Men hvad med manden? Er det jakkesæt eller smoking? Slips eller butterfly? Og hvad med manchetknapper, slipsenål og pynteklud? Her kommer guiden fra Modeslips.dk med de bedste tips og tricks, når du skal suite up.

Kjole og hvidt

Kjole og hvidt er den helt traditionelle herrepåklædning til formelle begivenheder som bryllupper og jubilæer. Uniformen består af lange, sorte bukser, hvid skjorte, hvid vest og en sort, åbentstående jakke med svalehale. Den hvide skjorte må gerne være med knækflip og stivet bryst, hvis det skal være rigtig fornemt. På fødderne skal du have sorte sokker og laksko, og om halsen skal du gerne have bundet en skarp butterfly, der er et fast element i dette elegante sæt. Butterflyen skal være hvid, og det er derfor ’kjole og hvidt’ oversættes til ’white tie’ på engelsk. For at gennemføre sættet med kjole og hvidt er manchetknapper og pynteklud prikken over i’et. Bryllupper er en oplagt mulighed for at trække i det stiveste puds med kjole og hvidt.

Jakkesæt eller habit

Jakkesættet eller habitten er en mere moderat eller hverdagsagtig pendant til kjole og hvidt. Jakkesættet består af jakke og bukser i ens stof. Under jakken befinder sig en skjorte og et slips – gerne med slipsenål og pynteklud. Sommetider ses også en vest over skjorten af samme stof som jakke og bukser. Jakkesæt går både til fine sammenkomster og som arbejdsuniform, og især inden for forretningsverdenen er den obligatorisk som beklædningsdragt. Farvekombinationen er ikke nær så begrænset eller regelbundet, som det gør sig gældende for kjole og hvidt. Både skjorte, slips, jakke og bukser befinder sig på en hel pallette af farvemuligheder. Det er dog traditionelt, at jakken og bukserne er inden for sorte, grå og mørkeblå farvetoner. Skjorter og slips derimod har mere frit spil. De kan praktisk talt være i hvilken som helst farve. Det handler om smag og behag, og så handler det selvfølgelig om en farvekombination, der ikke er helt hen i vejret.

Smoking

Smokingen befinder sig på et stilrent og formelt niveau midt imellem jakkesæt og kjole og hvidt. Den består af jakke og bukser ofte begge sorte – jakken kan dog variere i mørke blå toner, men bukserne er altid sorte. Under jakken bæres en hvid skjorte og sort butterfly, hvilket forklarer det engelske udtryk ’black tie’ om sættet. Smokingen er en mere ’ren’ udgave af de andre to modeller, idet den er uden vest og jakken er uden hale. Den er også ofte helt sort og skjorten hvid, så det rene, enkle look træder igennem. Traditionelt er smokingen en aftenuniform, som manden skifter til efter middagen, så kjolejakken ikke kommer til at lugte af tobaksrøg. Manchetknapper og pynteklud går også sagtens til dette stilrene sæt.

Hvad skal du vælge?

Skal du til bryllup eller anden form for formel begivenhed, kan du altså slippe afsted med at iklæde dig både kjole og hvidt, smoking og jakkesæt eller habit. Hvor kjole og hvidt er meget formelt, er smoking og jakkesæt mere nutidige og moderne former for fornemme outfit, når det skal gå festligt for sig. Slips og butterfly knytter sig hver især til de forskellige sæt, så valget mellem de to er helt afhængigt af hvilken uniform, du er mest til.