≡ Menu

Lær at håndtere stress med psykoterapi og coaching

Årsagerne til stress er forskellige fra menneske til menneske. Men ofte er det ting som øget travlhed på jobbet, eksamensangst, familieproblemer, manglende hjælp ved skilsmisse eller død i den nærmeste omgangskreds, der får bægeret til at flyde over. For stress i sig selv, er sådan set ikke farligt i små mængder, det er først når stressniveauet eskalerer, at alarmklokkerne skal begynde at ringe.

Men netop fordi stress i mindre mængder er en normal del af dagligdagen, kan det være svært at vide, præcis hvornår stressniveauet er kommet så langt op, at man har brug for professionel hjælp for at få det under kontrol igen.

Mange oplever stressede situationer i deres dagligdag, som de let håndterer og som de måske endda trives fint med. Andre gange oplever man stressede perioder, hvor man sagtens kan mærke at kroppen begynder at sige fra, hvorefter man drosler lidt ned på arbejdsbyrden eller holder en velfortjent ferie. Så længe man selv kan håndtere og regulere sin stress, er der som sådan ikke fare på færde. Men begynder stressniveauet at gå ud over humøret, begynder livet at virke meningsløst og har man pludselig svært ved at falde til ro, selvom alle forudsætninger er i orden, så kan det være tegn på, at man skal have hjælp til at håndtere sin stress.

Alle kan rammes af stress
Fordi vi alle jonglerer rundt med stress i større eller mindre mængder hver eneste dag, kan vi også alle risikere at nå derud, hvor vi mister kontrollen og stressen tager over. Man er ikke svag fordi man bliver ramt at stress, men når man først er blevet ramt af stress i alvorlig grad, kan lidelsen være nærmest invaliderende.

Har man først fået stress, bliver selv pres i mindre mængder, som man før kunne håndtere uden overhovedet at tænke over det, til et kæmpe problem. Man risikerer at reagerer med deciderede angstanfald, hvor man oplever hjertebanken, fysisk ubehag, kvalme og nogen begynder ligefrem at ryste. Faktisk kan man sige, at man bliver allergisk over for stress.

Psykoterapi og coaching kan hjælpe
Er du først blevet ramt af stress, er det derfor vigtigere end nogensinde før, at du får professionel hjælp og vejledning, så du igen kan lære at håndtere hverdagen med de krav og tilspidsede situationer, der nu engang hører med.

Det kan på mange virke mærkeligt, at man pludselig har brug for hjælp for at klare, hvad man tidligere har klaret uden problemer, men den stress-følsomhed, man udvikler, når man går ned med stress, er ikke til at spøge med.

Gennem psykoterapi og coaching er det dog muligt, at komme ovenpå igen. Når man opsøger en velkvalificeret psykoterapeut eller en coach med speciale i stress, vil første skridt være, at finde årsagen til problemet. Først når man sammen med terapeuten har fundet ud af, hvad der er årsagen til de voldsomme reaktioner, kan man arbejde på at skrue hverdagen sammen på en måde, hvor man undgår de værste stressfaktorer. Til glæde for både den stressede og den nærmeste familie.

For det går nemlig også ud over familien, når et menneske bliver ramt af stress. Er man forældre kan det især være svært for børn at forstå, hvis man pludselig bliver ekstremt følsom over støj og glade barnestemmer. Også for ægtefællen eller kæresten kan det være lidt af en udfordring pludselig at bo med en, der er ramt af stress.

Psykoterapi og coaching er ingen mirakelkur og man skal forvente, at det kan tage lang tid, før man igen kan håndtere stress selv i små doser, men arbejder man på tingene, vil man lære nye måder at tænke og handle på, som på sigt kan hjælpe en ud af den stressede tilstand.